Aşçılık, gerçekten eğitim ve yetenek isteyen bir iş. Ve tabi ki de bu mesleği sevmek de çok çok önemli. Eğer kendinizi bu alanda geliştirmek istiyorsanız bu yazımız tam size göre. Yurt dışı aşçılık eğitimi ve eğitim veren üniversiteleri sizler için derledik. Hangi ülkelerde eğitim alabilirsiniz? Dünyanın en iyi üniversitelerinden mezun aşçılar şu an da neler yapıyor? Yurt dışı aşçılık eğitimi için neler gerekli? Aşçılık eğitimi fiyatları? Yurt dışı aşçılık okulları fiyatları? ve daha fazlası için lütfen yazımızı rehber edinin.
Aşçılık Nedir? Ne kadar Popüler?
Sosyal medya, TV programları, filmlerdeki romantik erkekler-kadınlar, fenomenler bugün gündemden düşmeyen, bir sporcu, manken gibi popülerliğini koruyan, dikkatleri üzerine çeken bir meslekten bahsediyoruz. Bu sadece Türkiye’de değil tüm dünyada bu meslek popülerliğinin zirvesini yaşamakta. Aldıkları dudak uçuklatan maaşlar, bazılarının sahip olduğu restoran zincirleri, bugün çoğu futbolcudan daha ünlü olan medya yüzleri derken şu an bu mesleğe ilgi duymanız çok da garip değil.
Aşçılık mesleği düşünüldüğünün aksine fiziksel , zihinsel süreç ve yorgunluk içerir. Kimse ilk denemelerinde mükemmel tatlara ulaşamaz. Oldukça pratik gerektiren bu mesleğe ilgi duyuyorsanız eğitim masrafınızdan daha çok gideriniz malzemelere olacaktır. Ancak çoğu kişi evinde denemeleriyle, internet üzerinden izlediği tariflerin denemeleriyle ünlü bir aşçı olamaz. Bu işin gerçek sırrı, pratiği kesinlikle eğitim ile olur. Eğitim size gerçek bir unvan, usta bir hoca ve mükemmel bir çevre kazandıracaktır. Eğer tuz atış şekliniz diğerlerinden farklı değilse ünlü bir aşçı olmanın yolu kesinlikle eğitimden geçmektedir.
Dünyanın En İyi Aşçıları Kimler ?
Tabi bir işe kalkışmadan önce model almak, hayat hikayelerini şöyle bir dinlemek iyi olabilir diye düşündük. Kısa bilgilerle geçiştireceğimiz bu isimler derinlemesine bir araştırmayı da hak ediyor. Şimdilik genel kültür olarak bırakalım buraya.
Julia Child
Amerikalılara Fransız mutfağını öğreten şüphesiz en iyi Amerikalı aşçı kadın. Onlarca yemek kitabı, TV şovları olan bu aşçımız dünyanın en ünlü mutfak okulu Cordon Bleu mezunu. Şef Max Bugnard’tan dersler aldı ve Amerika’nın gerçek bir efsanesine dönüştü.
Thomas Keller
Kendisi ünlü bir Amerikalı şef. Ratutay adında bir de filmi var. James Beard Vakfı En İyi Lokanta ödülüne sahip. 98 yılından 2010’lara kadar sayısız birinciliği ve ödülü var.
Mc Ferran Adria
1980’lerde bulaşık yıkayarak başlayan mutfak kariyeri dünyanın en iyi aşçısı olana kadar yükseldi de gitti. Kendisi hala dünyanın en aşçılarından biri sayılır.
Alain Ducasse
Güzel bir web sitesine sahip Alain çalışmalarını 21.yy uydurmuş nadir aşçılardan. İletişimi kuvvetli, başarılı ve değerli bir aşçı. Restoran zincirleri çoğu aşçımız gibi bu saygın kişininde mevcut. Lycee Polyvalent D’hotellerie Et De Tourisme De Gascogne de eğitimini tamamlayıp mutfak dünyasına girerek bir çok kitap yazıp, sayısız ödüller almıştır.
Jamie Oliver
Tv’de muhakkak karşınıza çıkmıştır. İngiliz şef oldukça popüler. 44 yaşında olmasına rağmen hiç göstermiyor diyebiliriz. Anne ve babası restoran işletmecisi ve kendisi de bu sayede çocuk yaşta mutfakla tanışıyor. Westminister Kingsway College’de eğitimini tamamlayıp, City of London Institete’de ev ekonomisi sertifikası alarak yemek üzerine çalışmalar yapmıştır. 1999 yılından beri sayısız TV programı sunup, satış rekoru alan “Jamie’nin 30 Dakika Öğünleri” adında, pratik yemek tarifleri konulu kitabı var.
Gordon Ramsay
Kendisi de TV programlarından tanıdığımız İskoç aşçımız. Aynı zamanda diğerleri gibi kitap yazarı. Londra’da tesadüfen oturduğunuz bir kafe ya da restoran Gordon Ramsay’e ait olabilir. Şayet kendisinin bir çok işletmesi Londra’da. Tabi Londra’yla da sınırlı kalmayıp, İtalya, Fransa, Dubai, Katar, Tokyo, Hong Kong, Singapur, Cape Town, Florida, Kaliforniya, Kanada gibi sayısız metropol ve şehirde mekanlarını bulabilirsiniz.
Wolfgang Puck
Hem aktör hem aşçı diyebiliriz. Avusturya kökenli Amerikalı bir şeften söz ediyoruz. Kültürlerin uyumunu yakalayan sempatik biri. L’Oustau de Baumaniere Raymond THUILIER tarafından çırak olarak yetiştirilmiştir. Ülkesinde 24 yaşına kadar kalan Wolfgang, kalan serüvenini Amerika da her geçen gün daha da ünlenerek geçirmiş. Şu an Amerika’da en iyi restoranlar listesinde yerini almıştır.
Marco Pierre
İngiltere doğumlu şefimiz Fransız, İngiliz ve İtalyan mutfağına oldukça hakim. TV şovları ve filmlerde de kendisine pekçe rastlanır. Kendisinin de diğer aşçılar gibi restoran zinciri bulunur. Pierre Koffman’nın öğrencisi olarak başladığı kariyerine bugün 58 yaşında emekliliğin tadını çıkararak devam etmekte.
Aslında yazımızda biraz da ünlü olan aşçılarımızı sunmuş olduk. Sayısız insan bu işte gerçekten çok çok iyi. Ve günümüzde maalesef nazı meslekler emeğinin karşılığını alamıyor. Ancak aşçılık bu kategoride değil. Yoğun tempolu bu işe gönül verdiyseniz emin olun bu mesleği yapan insanların mutluluk oranı ve mesleki doyumları çok yüksek. Yeter ki işinizi sevin ve emek verin.
Yazımızın devamında Yurt dışında aşçılık eğitimi veren okul ve kursları inceleyeceğiz. Aslında mutfağından bir şey öğreneceğiniz okullar, kültürlerin karıştığı, insan çeşitliliğin çok fazla olduğu noktalar olabilir. Tabi ki de mutfağınız stiline karar vermediyseniz. Ama yok ben kararımı verdim ve Fransız mutfağını öğrenmeliyim diyorsanız orada işler biraz değişebilir. Ancak biz bu yazımızda genel olarak aşçılığa ilgi duyan, kendini bu konuda yetiştirmek isteyen kişiler için okulları derleyeceğiz.
Yurt Dışında Aşçılık Eğitimi Veren Okullar
Le Cordon Bleu
Fransa Kralı 3. Henry tarafından 16. yy da felsefesi kurulmuş ancak şirketleşmesi 1895’leri bulan bir mutfak sanat okulu. Öyle okul dediğimize bakmayın Le Cordon Bleu dünyanın en prestijli mutfak okulu olarak geçiyor.
Ülkemizde Özyeğin Üniversiteyle anlaşması bulunan okulun sertifikasını da çok uzaklara gitmeden edinmek pek mümkün. Buradan eğitim almak isterseniz, işe bir niyet mektubuyla başlayıp evraklarınızla beraber başvurunuzu yapıyorsunuz.
Mutfak veya Pastacılık alanında uzmanlaşmak isteyebilirsiniz. Ona göre ücretleri değişecektir ancak böyle prestijli bir sertifikayı almak çok da ucuz değil. Temel seviyeden üstün seviyeye kadar adımları tamamlayıp diplomanızı almak isterseniz bu size 154.000 TL’ye mal oluyor. Tabi bu sertifika programlarının bazılarını tamamlayıp belli bir seviyede de bırakabilirsiniz. Detaylar için tıklayabilirsiniz.
Culinary Insititute of America
Adından da belli olduğu gibi Amerika’da bir mutfak okulu. Bu okulun direk fiyatıyla başlamak gerekirse size sadece okul ücreti olarak $33.000 gerekli.
New York Hyde Park’da merkezi yer alan okulun etrafında konaklamak ve yaşamak için gerekli gideriniz ise Amerika standartlarının biraz altında diyebiliriz. Ayrıca bir tanıdık, eş dost varsa oralarda, St. Helena ve Napa, California, San Antonio, Teksas ve Singapur Cumhuriyeti’nde de şubeleri bulunmaktadır.
Okuldan biraz bahsetmek gerekirse, mutfak, fırıncılık ve pastacılık olmak üzere 3 ana bölüme sahip. Dünyada prestijli bir mutfak okulu olduğu kesin. Ancak her parayı ödeyenin de kabul edildiği bir okul olması kafalarda da soru işareti bırakmıyor değil. Gerçekten biraz ilginiz ve yeterli miktarda bütçeniz varsa bu okuldan kabul almama ihtimali çok çok düşük.
French Culinary Institude
Sadece bir mutfak okulu diyemeyiz.Gerçekten yeme-içme sektörüne çok geniş bakan, belki de dünyanın en iyi okulu olma özelliğine de sahip, kar amacı gütmeyen kuruluş.
Merkezi New York’da bulunan okul ve San Francisco’da da kampüsü bulunmakta. Okul kariyer, amatör ve eğlence olmak üzere üç kabul seçeneği var diyebiliriz.
Sürekli güncellenen bir web duyuru sistemleri var okulla iletişime geçerek kariyerinize yön verecek ilk adımı atabilirsiniz. Ancak şansınız, yeteneğiniz kadar yüksek diyebiliriz.
Okul hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Johnson & Wales University
Yine Amerika Birleşik Devletlerinde bir okula geldik. Kurumun ana kampüsü Rhode Island/Providence’ da yer alıyor. Web sitelerinde sanal kampüslerini incelemenizi tavsiye ederim. Okul teknoloji devleri ve uluslarası bağlantılarını çok iyi kuruyor. Kariyer odaklı çift ana dalları da mevcut. Kişiye özgü fiyatlandırma veriyorlar ve sizden bir başvuru formu doldurmanızı istiyorlar. Okulla bir şekile pazarlığa oturabiliyorsunuz ve bütçeniz el verirse kariyer odaklı bir adım atmış oluyorsunuz.
Okul hakkında detaylı bilgi için tıklayın demeyeceğim direk okulun web adresini yazmak istiyorum ki çok hoş bir alan adı https://www.jwu.edu/.
DCT Swiss Hotel and Culinary Arts School
Yeterlilik olarak bazı şartları olan bu okulun kendi içinde kariyer imkanı sunması, özellikle bu işe ticari olarak yaklaşanlar için mantıklı bir seçim olabilir.
Kurum kendi mutfağını mutfağında yetiştiriyor diyebiliriz.
Öncelikle İsviçre’de lisans derecesinde mezun olduğunuzu bilmelisiniz. Önceki okul yıllarınızda ki not ortalamanız da kabul görmek için değerlendirilmeye alınıyor. Yurt dışıyla tam uyumlu bir not sistemimiz yok ama 2A seviyesi ve ya eşdeğerinde bir lise ortalaması istiyorlar. Ayrıca İngilizce yeterliliğiniz de oldukça önemli. TOEFL İBT 55 veya IELTS 5.5 değerinde bir puan taban olarak belirlenmiş.
Daha detaylı bilgi almak için : ibcp@swisseducation.com mail adresiyle iletişime geçebilirsiniz.
New England Culinary Institute
1980 de açılan bu mutfak koleji, 7 öğrenciyle başladığı eğitim serüvenine, bugün 600 öğrenciye kadar çıkmış durumda devam etmekte.
2019 yılının ücretlerine göre $22.200 olan okul ABD/Vermont,Montpelier merkezli eğitim vermekte. Okulun hem uzaktan eğitimi hem de örgün eğitimi mevcut. Mutfak Sanatları Programı, Pişirme ve Pastacılık Sanatları Programı, Yiyecek, İçecek İşletme Yönetimi Programı, Online Program ve Sürekli Eğitim programlarıyla okulda bir çok alan bulunmakta.
Okulun web sitesinde kabul ve mali yardım adı altında bir de seçenekleri mevcut ancak ne konuda ne tür yardım alan var net bir bilgiye ulaşamadık. İletişime geçmenizde fayda var.Detaylar için https://www.neci.edu/
Apicius International School of Hospitality
Eğer yurt dışı aşçılık eğitiminizi İtalyan mutfağı üzerine almak isterseniz bu okul tam size göre.
Okulda program ve süreleri oldukça çeşitli. Yoğun programlardan, yaz kurslarına, seçmeli derslerden, 4 yıllık programa kadar hayli fazla seçim şansınız var.
4 yıllık programı seçmeniz halinde 25 kredi ders alıyorsunuz. 1000 saat kadar bir staj deneyimi de üstüne yapmanız gerekiyor.
Okul, İtalyan şarapları üzerinde oldukça duruyor. Sanıyorum ki bu okul mezunları İtalyan şaraplarını tadarak ayırt edebilir seviyeye geliyor.
Okula başvuru 350 İngiliz Sterlini karşılığında form doldurarak başlıyor. Ve size tanımlanmış bir mail hesabı aracılığıyla okulla ilişki kurmaya başlıyorsunuz. Devamı size kalmış. Detaylar için : https://apicius.it/Prospective-Students/career-programs.html
Oregon Culinary Institue
Mutfak sanatları, fırıncılık ve pastacılık alanlarında eğitim veren Amerika merkezli bir okul. Aslında bir ticaret okulu olmasına karşın 2006 yılında mutfak bölümü de okula eklenmiş. Mezun olduğum okulda insan tanımak, eğitim aldığım insanlarla uzun yıllar iletişim halinde kalmak istiyorum derseniz bu okul tam size göre. Mezunlar arası iş birliği oldukça yüksek.
Okulla iletişime geçerek mali yardım ve burs olanaklarından yararlanmanız mümkün. Ayrıca okul merkezinin bulunduğu Portland civarında indirimli konaklama imkanı da sunuluyor. Okulun seçeceğiniz programa göre ücreti 18.000$ dan 32.000$ kadar değişiyor.
Detaylar için : https://www.oregonculinaryinstitute.com/tuition-and-academic-calendar
Bir başka yazımız : https://www.egitimpsikoloji.com/klinik-psikoloji-yuksek-lisans-kayit-kabul-sartlari-ve-ucretleri-2020/
İlk yorum yapan siz olun