Yaşam boyu öğrenme son yıllar çokça duyduğumuz bir kavram. Yaşam boyu öğrenme nedir? Neden bu kadar gündemde diye merak ediyorsanız bu yazımız tam size göre!
Bulunduğumuz çağı biraz olsun algılamaya çalışalım. Küçük cep telefonları içerisinde, insanlık tarihinin bütün bir bilgi birikimi mevcut. Aradığımız bilgi saniyeler içerisinde gözlerimizin önüne gelmekte.
Klasik eğitim, öğrenci merkezli yapısıyla bilginin insan beynine yerleştirilerek orada işlenmesine ve üretmesine odaklanmıştı. Bilgiyi öğretmen taşır, öğrenciye yükler ve öğrenci üretirdi. En azından bugüne kadar üretilen şeyler bu sistemde çalışır hale getirildi.
Ancak günümüzde, beynin veri tutma merkezi değil de veri işleme merkezi olması birçok şeyi değiştirdi. En azından verileri bizim için tutan hatta yeri geldiğinde enformasyon sürecine alan, istatistiksel dönütler veren makineler, yıllarca insan oğlunun yapmaya çalıştığı tüm işleri saniyeler içerisinde yapar oldu.
Tabiki de gelişen teknoloji sadece eğitim sistemini değil birçok alanı etkiledi. Bunların en başında ise sağlık sektörü gelmekte. Uzayan insan ömrü (ortalama) bugün ulaşılan temiz suya ve bebek ölümlerinin azalmasına bağlansa da pek yakında teknolojinin istatistiksel verileri eksiksiz tutabilmesi, mikro robot hücreler, akıllı sağlık takip sistemleri, vb. yetenekleri sayesinde daha da uzayacağı düşünülmekte.
Doğal olarak yeni kredi ve emeklilik sistemlerine ihtiyaç duyulacağı aşikar.
Uzayan İnsan Ömrü ve Hızla Gelişen Teknoloji ve Yaşam Boyu Öğrenme
Yaşam Boyu Öğrenme aslında teknolojinin bize sunduklarının karşılığında, bizden beklentisi diyebiliriz.
1600’lerde yaşayan çiftçi bir aileyi 1700’lü yıllara ışınlasalardı dünyada çok da değişmiş bir şey bulamayacaktı. Hatta adaptasyon süreci bir gün bile sürmeyebilirdi. Çünkü o günler teknoloji günümüze göre oldukça yavaş ilerlemekteydi.
Ancak bugün bırakın yüz yılı geçtiğimiz her sene teknoloji inanılmaz derecede hızlı ilerlemekte. Bundan bir kaç yıl sonra olacakları tahmin etmek için ayrı bir meslek bile ortaya çıktı.
Bu hızla ilerleyen teknoloji hayatımıza bir çok şey sunmakla beraber bir çok şeyi de hızla değiştirmekte. Bunların başında ise mesleklerimiz ve çalıştığımız alanlarımız gelmekte.
İnsanoğlu Uzun Ömrüne Tek Bir Meslek Sığdırabilir mi? Yaşam Boyu Öğrenme’nin Önemi
İnsan hayatını hızla değiştiren teknoloji bir bakıma Yaşam Boyu Öğrenmeyi mecburi kılıyor. Bugüne kadar insanlar 20’li yaşlarda öğrendiği mesleki bilgilerini, 50-60 yaşlarında da kullanabiliyordu. Oysa bugünden sonra meslek ve mesleki alan teknolojileri çok hızla değişime uğrayacak. Bir insan doğal olarak Hayat Boyu Öğrenme gerçekleştirerek mesleğinde güncel kalmaya çalışacak.
Bugüne kadar bir mesleğin ömrü, insan ömrünün hayli üzerindeydi. Oysa günümüzde yaşana bu hızlı değişim meslek ömürlerini de kısalttı diyebiliriz. Bir insanın hayatı boyunca tek bir alanda, aynı uzmanlık bilgisiyle çalışması imkansız hale geldi. Günümüzde çok hızlı doğup aniden ölen onlarca meslek yerini daha güncel bir sisteme bırakıyor.
Güncel kalmayan insanların, 21.yy’da, başarılarından söz etmesi oldukça güç olacaktır. Kişinin ancak Yaşam Boyu Öğrenme sistemiyle bu yüzyılın altından kalkabileceği aşikar.
Kaynakça : https://www.avrupa.info.tr/tr/hayat-boyu-ogrenme-sosyal-politikasinin-desteklenmesi-122
İlgilinizi Çekebilir : https://www.egitimpsikoloji.com/mutsuzluk-hastaligi-modern-dunyanin-yeni-sorunu/
İlk yorum yapan siz olun