İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yaratıcı Drama Eğitiminin Çocukların Gelişimine Etkisi

Yaratıcı Drama Eğitimi

Bu yazımızda Yaratıcı Drama Eğitimi’nin Çocukların Gelişimine Etkisini inceleyeceğiz.
Öncelikle Yaratıcı Drama nedir? Bunu bilmekte fayda var.Bir grubu oluşturan üyelerin yaşama deneyimlerinden yola çıkarak, bir amacın, düşüncenin, doğaçlama, rol oynama (rol alma) gibi tekniklerden yararlanarak, canlandırılmasıdır.

yaratıcı drama eğitimi

Herkes tarafından verilebilecek bir teknik olarak görülen Yaratıcı Drama, aslında alanında uzman bir kişi tarafından verilmesi gereken, eğitimde çok güçlü bir tekniktir. Oyun tekniğinin bir koludur diyebiliriz. Ancak oyun gibi de keskin kuralları yoktur.
Frued’a göre oyun, çocukların farkında olmadan iç güdülerini ve duygularını yansıttıkları deneyimlerdir. Yaratıcı drama bu alanın yaratıcılık kısmına odaklanmıştır.
Ayrıca Yaratıcı Drama tekniğinin “dram” alanının da vurgulanması gerekir. Çocukların varoldukları dünyada, çevrelerindeki gözlemlerine, sosyal öğrenmenin sonuçlarına odaklanır.

Çocuklar için eğlenerek öğrenmeleri, problemlere kendi bakış açılarıyla çözüm getirmeleri, iç güdülerini ve duygularını dışa vurmaları ve en önemlisi -mış gibi yaparak ve yaşayarak öğrenme tekniğidir.

Yaratıcı Drama Eğitiminin Çocuklara Olumlu Etkileri

-Dinleme ve dil becerileri artar
-Sosyal gelişim ve birlikte çalışma becerileri artar
-Yaratıcı düşünme becerisi gelişir
-Problem çözme becerileri gelişir
-Dil becerileri gelişir
-Olayları değerlendirme becerileri artar
-Bireysel düşünmenin yanı sıra grup halinde hareket etmeyi ve karar vermeyi öğrenir.
-Dinleme ve dil becerisi gelişir.
-Odaklanma becerileri gelişir.

Kimler Yaratıcı Drama Eğitimi Verebilir?

Aslında her teknikte olduğu gibi bu teknik de, eğitim almış uzman bir kişi tarafından verilmesi gerekir. Eğitimcilerin öğretmen olması şart değil fakat eğitim bilimleri konusunda temel bilgi seviyesinde olup, tekniğin eğitimini almış olması yeterlidir. Özellikle çocukların hassas yapıları dikkate alındığında bu işin ne kadar da kritik olduğu yadsınamaz.

Yaratıcı Drama Eğitmenleri şu özelliklere sahip olması beklenir;
– Eğitim Bilimlerini seven
– Eğitimde Yaratıcılık felsefesine inanan
– Kalıp yargılardan uzaklaşmış
– İyi bir dinleyen
– Güler yüzlü
– Olumlu kabul yönü gelişmiş
– 7’den 70’e birey gözüyle bakabilen
– Hayallere inanan

Kimler Yaratıcı Drama Eğitimi Etkinliklerine Katılabilir?

Çocuk yaşlardan, yetişkinlik dönemine kadar herkes katılabilir. Mottosu, konusu, ana fikri değişen, farklı amaçlar için iyi bir yöntemle oluşturulmuş her Yaratıcı Drama etkinliğinin hitap ettiği bir yaş vardır. Bu etkinlikler için öncelikle sizi kapsayıp kapsamadığına bakmalısınız. Sadece okul seviyesinde çocuklar için düşünülebilir fakat kullanım alanları çok geniştir. İş hayatında, çalışma veriminde, grup çalışmalarında, projelerde, bağımlılıkla mücadelede ve benzeri bir çok alanda bu teknik kullanılmakta.

KAYNAKÇA : http://www.baskasanat.com/yaratici-drama

İlginizi Çekebilir :https://www.egitimpsikoloji.com/klinik-psikoloji-yuksek-lisans-kayit-kabul-sartlari-ve-ucretleri-2020/


2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mission News Theme by Compete Themes.