İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Virüs Salgını ve Çocuk Psikolojisi

Dünya gündeminde hızla yayılan Covid 19 virüsü varken, virüsün etkileri sadece bulaş yaşayanlara değil, psikolojik olarak da herkesi etkilemekte. Özellikle çocuklar bu süreçten oldukça etkilenenler arasında. Biz bu yazımızda virüs salgını ve çocuk psikolojisi üzerine yoğunlaşacağız. Hepimizin evlerinde kalarak izole hale geldiğimiz şu günlerde çocuklarımızla nasıl iletişim kurmalıyız, onlara bu durumu nasıl anlatmalıyız? sorularına cevap arayacağız.

anne baba

Bu Süreçte Anne Baba Olmak – Virüs Salgını ve Çocuk Psikolojisi

Salgın nedeniyle evlerimize çekilerek, toplumdan uzaklaştık. Tabi bu noktada işi gereği bunu sağlayamamış kişilerde var ki o da farklı bir konu. Biz bugün aynı evi kendimizi toplumdan izole ederek paylaştığımız çocuklarımızın bu süreci daha rahat nasıl atlatabileceğini konuşacağız.

Çocuklar doğası gereği her şeye bir neden arar. Nedenlerine bilgileriyle ulaşamadıkları takdirde hayalleriyle ulaşırlar. Tam bu noktada bu tür olaylar çocuklar için ya bir eğlenceye dönüşür ya da travmatik bir olaya. İşte tam bu noktada bazı önlemlerle, virüs salgını sırasında çocuğumuzun psikolojisini sağlıklı ve dengeli tutabiliriz.

Süreç Hakkında Doğru Bilgi Verin

Öncelikle durumun nasıl başladığını, neden bu kadar önlem almamız gerektiğini, bu virüsün insanlardan insalara bulaştığını ve bunları önleyebileceğimizi tane tane anlatmamız lazım.

Sert Tepkilerden Kaçının

emekleyen bebek

Süreç uzadıkça çocuklar neden gezemediklerini merak edeceklerdir. Israrla sizlerden dışarı çıkmayı talep edebilirler. Ya da sürekli yerleri, kapı kollarını, ayakkabıları ve benzeri risk taşıyan noktalara dokunuyor ve sizden bir tepki alıyor olabilirler. Bu tür durumlarda onlara kızmak yerine korunma yöntemlerimizi bıkmadan anlatarak, sakince yaptığı eylemi engelleyebiliriz.

Sokağa Çıkma Yasağı

Bu durumu onlara “Yasaklandı!” şeklinde değil de, sizleri korumak için önlemler alındı şeklinde hissettirmemiz çok önemli. Özellikle yasak kelimesini kullanmamamız onlar için bu sürecin daha rahat geçmesini sağlayacaktır.

Çinlilerden Bulaştı !

çinli çocuk

Bu virüsün Çinliler tarafından bulaştığını söylememiz antipatiye sebep olacaktır. Onun yerine bir grup insanın yanlış beslenmeleri sonucu bu hastalığın yayıldığını söyleyebiliriz. Ayrıca bizlerde sağlıklı gıdalar yiyerek bu hastalıktan korunabileceğimizi de onlara anlatma fırsatımız olacaktır.

İnternet Kullanımı ve İnternet Başında Geçirilen Zaman

Evet çoğu zaman interneti sınırlandırdık. Özellikle bağımlılık problemi yaşamamak için bu durum her anne babanın kontrolündedir diye düşünüyorum. Ancak durum açısından çocukların, bu salgın ve karantina döneminde biraz daha fazla zaman ayırabileceklerini şimdiden söylemek isterim. Özellikle mutluluklarını kaybetmemeleri için bu durumu biraz daha esnetebiliriz.

Uzaktan Eğitim Süreci

Eğitim yaşına gelmiş veya yaklaşmakta olan çocuklarımızın internetten faydalanabilecekleri bir çok materyal mevcut. Özellikle YouTube vb. platformlarda da içerik oldukça fazla. Eğer bir kreş ya da anasınıfına gidiyorsa kendi okulunun uzaktan eğitim avantajlarından da yararlanabilir. Ancak onlar için bu yeterli olmayacaktır. Ufak bir araştırmayla onlara kendilerini geliştirebilecekleri, zaman geçirebilecekleri platform bulmanız onlar için en iyisi.

Hareket Etme ve Bedensel Gelişim

oyun alanı, park

Evet parklar, sınıf oyunları, bahçe, top hayatlarında yok. Fakat onlar için geçirecekleri bu süreç kritik bir gelişim dönemi. Evin bazı noktalarında onların enerjilerini atabilecekleri alanlar yaratmamız fiziksel ve zihinsel süreçleri için oldukça önemli.

Uyku Düzeni ve Sağlıkları

uyku düzeni

Uyku düzenlerini değişen programlarından dolayı esnetmemeliyiz. Normal zamanlarda kaçta yatıyorsa yine aynı saatte uyumalı ve aynı saatte kalkmalı. Özellikle bağışıklıkları için çok önemli olan bu durum psikolojik açıdan da önemli.

Kaynak : https://www.psikiyatri.org.tr/

Çocuklar için daha fazlası : https://www.egitimpsikoloji.com/yaratici-drama-egitiminin-cocuklarin-gelisimine-etkisi/

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mission News Theme by Compete Themes.