İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Robotik Kodlamanın Çocuklara Faydaları

Robotik Kodlama -nın çocuklara faydaları adlı bu yazımızda, alanı derinlemesine incelemeye ve nasıl bir yol izlememiz gerektiğiyle ilgili yol haritası çıkarmaya çalışacağız.

Öncelikle ebeveynler olarak bir kaç ön bilgi edinmemizde fayda var.

Robotik Kodlama Nedir?

Robotik Kodlama güncel programlama dilleri ile gündelik hayatta kullandığımız somut nesneleri otonom hale getirmektir. Yazılım bilgisinin yanında disiplinler arası bir yere sahiptir. Bu alanda çalışma yapan çocuklar kendilerini;

  1. Matematik
  2. Sanat, Tasarım
  3. Mekanik Bilgi
  4. Elektrik Elektronik
  5. Kodlama
  6. Geometri
  7. Fen Bilimleri
  8. Yabancı Dil
  9. ve tabi ki Yazılım alanlarında geliştirmektedir.
ROBOTİK KODLAMA

Robotik Kodlama Çocuklara Hangi Yetenekleri Kazandıracaktır?

Robotik Kodlamanın hangi yetenekleri kazandırdığını anlayabilmemiz için günü değil, geleceği düşünmeli ve tahmin etmeliyiz.

ROBOTİK KODLAMA

Aslında bugünün iş, sanat ve bilim dünyasının beklentilerinden yola çıkarsak geleceği anlayamayabiliriz. Eğitim bugünü değil geleceği hedeflemelidir. Bugünün verilerinden yola çıkarak geleceği az da olsa tahmin edebiliyoruz. Bir çok araştırmada gelecekte insanları bekleyen sorunlar saptanmış olup, bunlarla başa çıkabilme yeteneklerine ‘ 21. Yüzyıl Becerileri ‘ adı altında toplanmıştır. Bu becerilerin gelişimiyle, alanın eğitimi bire bir örtüşmektedir. Peki nedir bu yetenekler?

  1. Problemi Tanımlama/Saptama
  2. Farklı Bakış Açılarıyla Probleme Yaklaşma
  3. Analitik Düşünme
  4. Eleştirel Düşünme
  5. Tekrar Eden Problemlere Otonom Çözümler
  6. Grup Çalışması, İş Birliği
  7. İletişim Becerileri
  8. Dil Gelişimi
  9. Makinelerle İletişim
  10. Programlama Becerileri
  11. Algoritma Oluşturma / Problem Çözme
  12. Üretim, Hayata Geçirme Becerileri
  13. Girişimcilik Becerileri
  14. Yaratıcılık

Robotik Kodlama ile Kazanılan Yetenekler Neden Bu Kadar Önemsenmektedir?

Geleceğin iş dünyası, sosyal yaşamı, güvenlik, tüketim ve bir çok alanın aslında bu beceriler üzerine kurulu olduğu düşünülmektedir. Ayrıca ev, iş ve sosyal yaşam alanlarında insanların karşılacağı bir çok problemin çözümü bu yetenekler aracılığıyla çözülebilir olup, bu yönlerde gelişim gösteren insanların ise ön planda olacağı tahmin edilmektedir.

Günümüzde saatlerden defterlere, sıralardan buzdolaplarına, arabalardan evlere hemen hemen her aracın akıllı hale getirildiği, getirilmeye çalışıldığı bu dönemde ; insanları, kullanım, tüketim, üretim ve bir çok alanda büyük değişiklikler bekliyor. Dolayısıyla insanların öğrenme yöntemlerinden, öğrendikleri içeriklere kadar her şeyi sil baştan değiştiriyor. Aslında Robotik Kodlama derslerinin bir anda hayatımıza girmesi de işte bu nedenden kaynaklanıyor.

Robotik Kodlama Eğitimi Alırken İzlenmesi Gereken Yol Haritası

Bu alan aslında bir çok dersi içerisinde barındırıyor. Oldukça disiplinlerarası bir alan diyebiliriz. İçeriğindeki konulara baktığımızda; Matematik, Fizik, Geometri, Mantık, İngilizce, Düşünme Becerileri, Tasarım, Sanat ve bir çok benzeri dersten içerikler görebiliyoruz. Hatta bu ders kapsamında oluşturulan ürünler bu sayılan tüm içerikleri ezberletmekle kalmayıp hayata geçirme, uygulama, üretme ve yaşayarak öğrenmeyi sağlıyor.

Robotik Kodlama Eğitimini Nereden Almalıyız?

Robotik Kodlama Eğitimi almayı düşünen kişiler muhakkak bir öğretmenle iletişime geçmeli. Bu dersi farklı teknik meslek gruplarından insanlarda vermekte ancak buradaki amaç küçük yaşlardaki çocuğun teknik bilgisi değil, temel yeteneklerini güçlendirme üzerinde olmalı. Dolayısıyla bir öğretmenden ders aldırmak daha iyi bir seçim olacaktır.

Aslında bu alan için ayrıca açılmış bir fakülte olmadığı için burada en doğru seçim;

-“Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Öğretmenleri”

Bu alan, kodlama ders içeriklerine en yakın alanda çalışmaktadır.

Robotik Kodlama Eğitimine Kaç Yaşında Başlamalıyız?

Velilerin en çok merak ettiği “Robotik Kodlama eğitimine kaç yaşında başlamalıyız?” sorusuna cevap arayalım.

Öncelikle dersimizin ilkokul yaş grubundan itibaren başlanabileceğini bilmemiz gerekiyor. Ancak ilkokul yaşlarında başlayan öğrencilerin teknik bilgilerini geliştirmekten ziyade,

-Düşünme Becerileri
-Zeka Gelişimleri
-Problem Çözme Becerileri
üzerinde durulması gerekir.

Fakat öğrencimiz ortaokul ve üzeri bir kademede eğitim alıyorsa, matematik ve bilim konularına meraklıysa, teknik anlamda da bu derse başlaması pek mümkündür.

Öğretmenler Nasıl Robotik Kodlama Eğitmeni Olabilir?

Yazımızın başında bu dersi verebilir en yakın branşın Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Öğretmeni olduğunu söylemiştik. Fakat ülkemizde bu alanda yetişmiş öğretmen sayısı oldukça sınırlı. Özellikle günümüzde popülerleşen Yazılım derslerinin bu kadar ihtiyaç haline gelmesiyle beraber bu öğretmenlerimiz, alanının tüm ihtiyaçlarına cevap verememektedir.

Burada devreye Sınıf Öğretmenleri ve Matematik öğretmenleri girmektedir.

Bazı programlar aracılığıyla Robotik Kodlama eğitimi verebilmek için yeterli bilgi ve donanıma sahip olabilmektedir.

Sınıf ve Matematik Öğretmenlerine Özel Robotik Kodlama Programları Neler?

Google aramalarında en çok tercih edilen anahtar “MEB Onaylı Sertifikalar” olmaktadır. Ancak bu yanlış bilgiyi düzeltmekte fayda var. MEB hiç bir sertifikaya onay vermez! Tabi bir k12 ya da üniversite bağlantılı kurumdan bahsetmiyorsak. MEB onayı sadece belgenin doğrulanmasında yardımcı olmaktadır.

Sizler de herhangi bir belgenizi e-devlet üzerinden onaylanabilir hale getirme hakkına sahipsiniz. Ancak Bu MEB’in alınan eğitimi değil verilen belgeyi onaylaması anlamına gelmektedir.

Robotik Kodlama Eğitimci Eğitimini muhakkak bir Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Öğretmeninden almalısınız. Bunun için düzenlenen bir çok seminer ve sertifika programı oluyor. Ancak Sertifika odaklı olmaktan ziyade alanı ve dersleri, iyi bir IT öğretmeninden almak süreçte size çok yardımcı olacaktır.

Kaynakça : http://www.openaccess.hacettepe.edu.tr:8080/xmlui/handle/11655/3404 https://dspace.balikesir.edu.tr/xmlui/handle/20.500.12462/6127

İlginizi Çekebilir : https://www.egitimpsikoloji.com/okul-oncesi-donem-icin-duyusal-oyun-evde-yapim/

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mission News Theme by Compete Themes.