Bu yazımızda robotik kodlama eğitimi konusunu tüm detayları ile inceleyeceğiz. Robotik kodlama eğitimi nedir? merak ediyorsanız bu yazı tam size göre!
Kodlama Nedir?
Kodlama, bir problemin algoritmasını makinelere anlatmadır diyebiliriz. Adım adım çözülmüş bir problemi, belli bir sistem ve yöntemler içerisinde programlamak bu işin temelini oluşturmaktadır.
İnsanoğlu tüm bilgi birikimiyle, bugüne kadar çözdüğü bir çok problemi kodlayarak pratik, tekrara dayalı, hatasız işçilik çıkarabilen makinelere devrediyor. Özellikle kompleks olmayan, karar yapısı zayıf ve tekrara dayalı bir çok mesleğin yerine şimdiden robotların geçmesine neden oldu diyebiliriz.
Robotik Kodlama Eğitimi Neden Bu Kadar Önemli?
Şimdiden popüler hale gelen bu eğitim, eğitim sistemlerinin içine işlediğinde altın bir ders haline gelmeye aday. Bunu çok önceden farkeden ülkeler, geliştirdikleri teknolojilerle meyvelerini yemeye çoktan başladı bile. Sadece teknoloji üretiminden ziyade, hızlı gelişen dijital vatandaşlık kültürüyle bir çok yönden daha düzenli, hızlı ve az masraflı sistemler kurdu.
Girişimler, reklamlar, satışlar, medya ve bir çok alanın dijitalleşmesi sektörde teknolojiye hakim kalifiye eleman ihtiyacı doğurdu. Bugün bilgisayar ve türevlerini kullanmadan bir iş yapmak neredeyse imkansız. Tabi iş eğitim olunca bugünden ziyade yarının üzerinde durularak düşünülmesi gerekiyor. Teknoloji eğitiminin önemi yıllar öncesinden farkedildi, yarının dünyasında teknolojisiz bir hayat kimse hayal edemez. İnsanların uzayan ömründen, temiz suya, sağlam binalardan, imkansız mesafeler katedilerek gidilen gezegenlere kadar teknoloji ve bu birikimi geliştirme insalığın asli görevi olacak. Hal böyle olunca eğitimin ilk kademelerinden itibaren, sistemin içerisinde yerini kolay bir şekilde aldı. Ancak son yıllarda teknoloji eğitimi de alt başlıklara ayrıldı diyebiliriz. Son yılların en popüler teknoloji eğitimi ise robotik kodlama eğitimi oldu.
Robotik Kodlama Eğitimi Nedir?
Robotik, içerisinde fen, matematik, sanat, dil, teknoloji, mühendislik, psikoloji ve bir çok alanı barındıran çok geniş bir başlık. Aslında çocuklar için farklı disiplinleri bir araya getirerek üretim yapabildikleri bu alan onlar için oldukça keyifli. Hayata geçirilen bir proje onlar için yaparak, yaşayarak öğrenmenin zirvesi diyebiliriz.
Ortak proje bu işin kazanımı en bol yönü. Tek bir projede iş birliği içerisinde olan öğrenciler, yetenekleri hangi alanda güçlüyse projeye bir katkı sunar. Çocuk erken yaşta istasyon stilinde çalışmayı öğrenir. Tasarıma meraklı bir öğrenci, mühendis bir beyinle çalışarak ortaya çıkardıkları ürünün keyfini çıkarır.
Robotik Kodlama Setleri
Dünyanın en iyi üniversiteleri, dernekleri, sanayi örgütleri bu işe dört koldan sarıldı. Dijital içeriklerden, somut materyallere bir çok set, ücretli, ücretsiz şekilde eğitim modellerine giriş yaptı.
Özellikle son yıllarda ani bir çıkışla dünyanın en büyük şirketleri haline gelen teknoloji şirketleri, değişen dünyanın en büyük örneği oldular. Bu şirketlerin verdikleri destekler, yatırımlar eğitim alanında da hatrı sayılı rakamlara ulaştı. Ancak maddi destekten daha önemlisi bu şirketler bir farkındalık oluşturmada da büyük rol oynadı.
Yazının buradan sonrası bu sistemde yerini almış materyallerden bahsedeceğiz.
Lego WeDo
İlkokul öğrencileri için oluşturulmuş bu set, yeni nesil bilim standartlarına uygun materyal oluşturmayı amaçlamış. Standart legoların programlanabilir olduğu setin içerisinde öğrencilerin bir araya getirebileceği 280 parça mevcut. Tasarımlarıyla problemlere çözüm bulan öğrenciler, daha sonra lego beynini programlayarak işe yarar otonom oyuncaklar elde etmekteler.
İncelemek için : https://education.lego.com/en-us/elementary/intro/wedo2
Lego Mindstorms
Robotik eğitimde en fazla kullanılan set olan Mindstorm, ortaokul öğrencileri için oluşturulmuş Wedo’ya göre oldukça gelişmiş bir set. Her sene farklı bir tema belirleyerek, seti kullanan her kişiden belli projeler beklemekteler. Ayrıca düzenledikleri yarışmalarla rekabet oluşturan firma Türkiye’de de oldukça popüler.
İncelemek için : https://www.lego.com/tr-tr/themes/mindstorms
Vex Robotics
Lego’dan sonra piyasaya çıkmış ve düzenledikleri organizasyonlarla Rekorlar Kitabına adını yazdırmış bir set olan Vex Robot, ortaokul ve lise kademesindeki öğrencikler için ürettikleri materyaller oldukça kullanışlı. Kademeler için ürettikleri setler malzeme ve programlama yönünden farklı. Metal ve plastik olarak iki farklı set üreten firma şimdiden çok popüler oldu.
İncelemek için :https://www.robotevents.com/
Makeblock
Robot eğitiminin ilklerinden olan Makeblock başlarda çok ses getirmiş olsa da hazır tasarımı ve kolay programlanabilmesiyle müfredata girmekte oldukça zorlanıyor. Güzel ve kazanımlarla dolu bir etkinlik düzenlemek isterseniz kullanabileceğiniz bir set ama bunu bir yıla yayarak bir yıllık plan oluşturmanız neredeyse imkansız ki firma da zaten bunu bu amaçla üretmemiş.
İncelemek için :https://www.makeblock.com/
Arduino
Geliştirme kartlarından eğitimde en çok kullanılan kart olması biraz maliyetinden geliyor. Oldukça ucuz bir kart ve kullanıcı sayısı çok fazla olmasıyla internet üzerinden kaynak arayışı oldukça kolay. Özellikle ortaokul ve lise kademesindeki öğrenciler için temel elektronik, devre, elektrik ve programlama eğitimi verebilmek için ideal bir kart. Firmalarda bunun farkında ve eğitim seti olarak oluşturdukları satışlarla kolayca tedarik edilebilmekte.
İncelemek için : https://www.arduino.cc/
Raspberry
İş hayatında da kullanabilecekleri ve diğer sistemlere göre biraz daha gelişmiş bir kart diyebiliriz. Minik bir bilgisayarı programladığımızı söylersek hiç de yanlış olmaz. Ancak fiyat açısından oldukça pahalı oluşu, bunun eğitimde kullanılmasını zorlaştırıyor.
İncelemek için : https://www.raspberrypi.org/
Robotis Dream
Ülkemizde çok ilgi görmese de Amerika’da en çok kullanılan setlerden biri. Mbot’a benzerliğiyle de dikkat çekmekte. Ancak parçaların çok çok küçük olması, özellikle yaşça küçük öğrencilerle çalışırken çok dikkatli olunmasını gerektiriyor.
İncelemek için : http://www.robotis.us/learning-robotics-with-robotis-dream-systems/
İlginizi Çekebilir : https://www.egitimpsikoloji.com/sinif-ogretmenleri-icin-teknoloji-ve-fen-egitimi-onerileri/
[…] Robotik Kodlama Eğitimi Nedir? […]
[…] İlginizi Çekebilir : https://www.egitimpsikoloji.com/robotik-kodlama-egitimi-nedir/ […]