Okul Öncesi için Masalın Faydaları
Masallar okul öncesi dönemdeki çocukların gelişimlerini besleyen unsurlardan biridir.Günümüzde eğitimciler,ebeveynler,psikologlar eğitsel-psikolojik amaçlarına masal yoluyla ulaşmayı hedeflerler .Araştırmalara göre masal dinleyerek büyüyen çocukların dil gelişimleri,sosyal çevreye uyumları,yaratıcılıkları ve kendilerini iyi ifade etme yönleri masal dinlemeden büyüyen çocuklara göre daha fazladır.
Genele baktığımızda masal dinlemeyi seven çocuklar olduğu gibi masal dinlemekten sıkılan kitabı gördüğü an o ortamdan uzaklaşan çocuklarda görüyoruz.Bu noktada materyallerden yararlanarak masalı daha somut hale getirmek çocuğu masala çekecek noktalardan biri olabilir.
Masalı verimli hale getiren bazı ipuçları vardır.
Masala başlamadan önce masalla ilgili bir tekerleme yada şarkı söyleyebilirsiniz.
Masalı kitaba bakarak anlatmak yerine beraber yapacağınız parmak kuklalarla anlatabilirsiniz.
Masalı anlatırken çok sık olmamakla birlikte sorular sorabilir veya resmi beraber yorumlayabilirsiniz.
Masalların okul öncesi dönem çocuklarına faydaları ;
Dikkat dağınıklığı olan çocuklar masal sayesinde odaklanmayı öğrenir.
Kelime dağarcığı artar.
Hayal gücü artar.
Güven içinde uykuya dalar.
Çocuk dilini daha etkili kullanmayı öğrenir.
Çocuk dinlediklerini ifade etme becerisini geliştirir.
Çocuk yaşayabileceği herhangi bir problemde çözüm üretmeyi öğrenir.
Masalların bu kadar çok faydası varken doğru hikayeyi yada masalı seçmek çok önemlidir.Her yaş grubunun masalı farklıdır.Rastgele okunacak masal bu kadar faydanın yerine çocuğun ruhsal durumunu zarara uğratabilir.
Okul öncesi çocuklarda masal seçerken nelere dikkat etmemiz gerekir?
0-3 yaş grubunda
Yeni doğan bebekler için minimum yazısı olan kitaplar tercih edilmelidir.Seçmiş olduğunuz kitap dokunabileceği ve sesler çıkaran bir masal olabilir.
Bebekler her şeyi dokunarak keşfetmeye başladıkları için altıncı aydan itibaren duyusal dokun-hisset masalları tercih edilebilir.
Çocuk 1 yaşına bastıktan sonra dil gelişimiyle beraber seçilen hikayelerdeki sayfalarda resimlerle birlikte birkaç cümlelik yazılar olabilir.
2 ve 3 yaşındaki çocuklar dokunurlar ve dinlerler.Genellikle onlar için seçeceğiniz masalların için onların bildiği kavramlar yiyecekler hayvanlar kısacası bildiği herhangi bir nesnenin olması dikkatlerini çekmeye yetecektir.
3-6 yaş grubunda
Materyalleri kullanarak kısa kısa hikayeler kısa kısa masallar anlatarak dikkatlerini çekebilirsiniz.Hatta bu yaş grubu kısa masalları ezberleyebilir ve kendileri bir başkasına anlatabilir.3-6 yaş dönemi çocuklar için değerler eğitimine uygun kitaplar seçmek çocuğun okul,aile ve arkadaş çevresindeki iletişimine kolaylık sağlayabilir.Bu gruptaki çocuklara sık sık sorular sorabilir bazende hikayenin sonunu beraber yeniden oluşturabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir : https://www.egitimpsikoloji.com/virus-salgini-ve-cocuk-psikolojisi/
Kaynakça : https://acikerisim.aku.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/11630/2745/402027.pdf?sequence=1&isAllowed=y
İlk yorum yapan siz olun