Metaverse nedir? Metaverse’ü küçücük bir yazıyla temel olarak anlamak için başlayalım. Kelime anlamıyla “meta” aslında ticari bir terim. Satılmak amacıyla üretilen, alınır satılır mal anlamına gelmekte. Farklı açıdan bakıldığında esasen “verse” Arapçada ayet anlamına geliyor. Ancak “Metaverse” tek kelimeden oluşan ilk anlamı ve günümüzdeki kullanım şekliyle “sanal evren” Neal Stephenson’un bilim kurgu romanı Snow Crash’de kurgusal bir dünya olarak kullanılmış olup, günümüzde de bu şekilde kullanılmaya devam edilmiştir.
Metaverse Nasıl Kullanılır?
Aslında sanal yaratılmış dünyaya göre bu başlığın içeriği değişkenlik gösterebilir. İnsan beyninin yapay bir fiziksel ortamda kullanılmasıyla oluşacak olan ikinci bir hayat ve o hayatın yeni kurallarıyla kullanım gerçekleştirmek gerekmekte. Ancak bu soruyu teknik anlamda soruyorsak, olmazsa olmazımız internet bağlantımızın olması gerekmekte. Etkileşim için gerekli ekstra donanımlarda lazım olabilir.(Sanal gerçeklik gözlüğü, mikrofon, hassas sensörler, tarama cihazları vs.) Hatırlarsanız bu tür donanımlar üreten Oculus şirketi Facebook tarafından geçtiğimiz günlerde 2 milyar dolara satın alınmıştı.
Dünya teknoloji devlerinin yatırımları metaverse üzerine yoğunlaşmakta. Facebook yeni adıyla Meta, Microsoft, Roblox, Google, Nvidia, Unity, Shopify, Qualcomm özellikle sanal evren oluşturma konusunda yatırımlarını bu alana çektiler. Ancak bu dünyanın yaratıcılığına aday olmayıp, bu evrende var olmak isteyen şirketlerde oldukça fazla. Yaratılan metaverse projelerinde Dolce&Gabbana, Charli Cohen, Coca-Cola, BMW, Gucci, Nike gibi dünya markalarının yanında, Doğtaş, Boyner gibi yerel firmalarda varlığını kurmak istemektedir. Metaverse nedir sorusunu çok önceden sorgulayan şirketlerin olduğunu görebiliriz.
Metaverse’de Neler Yapılabilir?
Tamamen evreni yaratan yazılımcıların hayal gücü ile yapılabileceklerin sınırı yoktur diyebiliriz. Metaverse’de neler yapılabilir sorusunu en az bizim kadar bu evreni tasarlayanlarında merak ettiğini söylemek yanlış olmaz. Yeni teknolojilerle geliştirilen bu evrenlerde, oyun, alışveriş, sanat alanlarında fikirler ortaya atılıp hayata geçti bile. Ancak var olan gerçek hayatımızda olduğu gibi bu evrenlerinde bir düzene, verimliliğe ve dengeye ihtiyacı var. Gerçek hayatımızda kullandığımız kaynak, para vb. ürünler gibi bu evrenlerinde kendine ait sanal paraları ve kaynakları olması pek muhtemel.
Kısacası sanal yaratılan evrenler, tamamen tasarlayan kişinin hayal gücü ile doğru orantılı olarak sınırsız alana hizmet edebilir.
İlgili içerikler : https://www.egitimpsikoloji.com/kripto-madenciligi-egitimi/
Kaynaklar :https://ismailcemavci.com
İlk yorum yapan siz olun