Bu yazımız kripto madenciliği hakkında sıfırdan bilgi sahibi olmak isteyenler için hazırlanmıştır. Yazının içeriğinde ;
– Kripto nedir?
– Kripto Madenciliği Nasıl Yapılır?
– Madenciliğin Avantajları Nelerdir?
– Kaç Tür Madencilik Vardır?
– Madenciliğin Riskleri Nelerdir?
– Yasal mı?
– Kripto Madenciliğinde Vergi Var mı?
– Kripto Madenciliğinden Gelir Elde Edebilir miyim?
gibi sorulara cevap arayacağız.
KRİPTO NEDİR?
Bu teknolojiyi anlayabilmemiz adına “kripto nedir?” sorusuyla başlamamız en doğrusu olacaktır. Kripto “gizlilik taşıyan belge” anlamına gelmektedir. Kripto paraların bu ismi almasındaki en büyük neden ise gizlilik ve doğal olarak güven sağlamasıdır. TDK verilerine baktığımızda “Gizli ve Görünmez” anlamına gelmektedir. Tüm kripto paralar için bu geçerli olmasa da takip edilmesi imkansız değil, oldukça zordur.
KRİPTO MADENCİLİĞİ NASIL YAPILIR?
Kripto madenciliğine geçmeden önce blockchain teknolojisini anlamamız gerekmektedir. Kısaca bu teknolojiyi bir biri arasında geçmiş zincir halkalar olarak düşünebilirsiniz. Her bir halka bloğunun matematiksel işlemlerle korunduğunu bilmeliyiz. Bu teknolojide her bir halkanın doğrulama işlemine madencilik diyoruz. Elimizdeki aletlerle matematiksel problemler çözerek yeni halkalar doğruluyoruz.
Peki bu doğrulama işlemleri için neler yapmalıyız? Kripto madenciliği nasıl yapılır? Bu soruyu kendinize soruyorsanız bu yazımızın devamında sizleri bir eğitim bekliyor.
MADENCİLİĞİN AVANTAJLARI NELERDİR?
Öncelikle yüksek kapasiteli bilgisayarlarla üretilen kripto paralara iki farklı şekilde sahip olabilirsiniz. Bunlardan bir tanesi “satın alarak” ikinicisi ise “üreterek”.
Yazımızda üretim üzerinde yoğunlaşacağız.
Öncelikle bir yazılımdan nasıl para üretebiliyoruz bunu anlamalıyız. Yüksek kapasiteli donanımımızla beraber katıldığımız bu zincirde, enerji ve donanım tüketerek sistemde çalışmış oluyoruz. Bu sistemde bu bilgisayarlarımız “işlem doğrulama ” ve ” blok işlemleri çözmekle” kripto para ödülleri olarak karşılık almakta.
KAÇ TÜR MADENCİLİK VARDIR?
Günümüzde hemen hemen her donanım ile madencilik yapılabilmektedir. Blockchain sistemi problemi çözecek işlemcilere, grafik kartlarına, RAM’lere ve depolama olarak da disklere ihtiyaç duymakta. Var olan donanımınızla beraber sisteme katılarak katkı sağlayabilirsiniz. Tabi burada verimlilik konusu devreye girmekte. Dünyada en çok kullanılan madencilik türleri CPU ve GPU’dur.
CPU madenciliğiyle halkaların problemlerini çözerek ısı aşırı çalışmalarla beraber bizlere gelir sağlayabiliyorlar. Tabi burada CPU gücümüz ile zincir çözüm hızımız doğal olarak da gelirimiz doğru orantılı olarak değişmektedir.
GPU madenciliği son zamanlarda en çok kullanılan madencilik türüdür. Bilgisayar oyuncuları için üretilen GPU’lar özellikle madencilerin dikkatlerini çekmiştir. Satışlarının hemen bittiği bazı kartları piyasada bulmak, bulsak bile uygun bir fiyata bulmak oldukça zor hale gelmiştir.
Bulut madenciliği de günümüzde oldukça popüler bir türdür. Donanımlarımızdan istediklerimizi evimizde çalışır durumda bırakarak başkalarının kullanımına açabiliriz. Bir nevi evimizdeki bilgisayarı kiraya verebiliriz. Bu işle uğraşan şirketler ise bize karşılığında kendi kripto para birimini verir.(kazdırır.)
MADENCİLİĞİN RİSKLERİ NELERDİR?
Madencilikte riski ölçebilmek için öncelikle neleri riski atıyoruz bilmemiz gerekmektedir.
- DONANIM
- ENERJİ (ELEKTRİK vs.)
- ZAMAN
Her hangi bir türde madencilik yaparken harcadığımız bu üç madde bizim riskimizi oluşturmaktadır. Karşılığında kazdığımız kripto paranın talebi azalırsa doğal olarak kazancımızda azalacak belki de harcadığımız donanım ve enerjinin parası da cebimizden çıkarak koca bir zaman kaybetmiş olacağız.
Burada yapmamız gereken güvendiğiniz ve ileride bu işe talebin giderek artacağını düşündüğünüz projelerde çalışmanız. Sıkı bir takip ile riske girmeniz siz bol kazanç ile dönebilmektedir.
KRİPTO MADENCİLİĞİ YASAL MI?
Kripto madenciliğinin ülkemizde engellenmesi henüz söz konusu değildir. Bununla ilgili çalışmalar devam etmekle birlikte yasaklanması da düşünülmemektedir. Hakları koruyabilme adına yasaların çıkması da gündemde bulunmaktadır.
KRİPTO MADENCİLİĞİNDE VERGİ VAR MI?
Kripto madenciliğinde henüz yasallaşmış bir vergi bulunmamaktadır. Harcadığınız donanım ve enerjinin vergisiyle beraber üretim anında ödediğimiz vergiler vardır bu elde ettiğimiz kripto gelirinden bağımsızdır.
KRİPTO MADENCİLİĞİNDEN GELİR ELDE EDEBİLİR MİYİM?
Tabiki de kripto madenciliğinden gelir elde etmeniz mümkün.proje seçimi konusunda gerçekten çok iyi çalışmalısınız.
Proje Seçimi
Önerilerle hareket etmektense arz ve talep dengesini kontrol ederek proje seçmeniz çok önemlidir. Ürettiğinizin bir değeri olması ve o değerin her geçen gün artması sizin doğru bir seçim yaptığınız anlamına gelir.
Kripto Madenciliği Projeleri İçin Gerekli Donanım ve Altyapıyı Hazırlama
Seçtiğiniz projenin madenciliğini yapabilmek için gerekli donanım listesini çıkarmalısınız. Bu projede daha önce üretim yapan insanları bulup, kullandıkları parçalar ve kazançlarını kontrol etmelisiniz. Ülkenizdeki elektrik ücretini çevirmeyi unutmamalısınız. Gerekli donanımları temin edip projenize katkı sağlayabilirsiniz.
İyi Bir Donanımcı Bulun
Aldığınız parçalar tam verimlilikte çalışmıyor olabilir. Fabrika ayarlarıyla gelen ürünler performansının %60 70 ini kullanmaktadır. A marka bir GPU aldınız. Bu GPU bazı ayarlamalarla %30 oranında verim sağlayabilir. Tabi bu konuda bilgi sahibiyseniz yapabilirsiniz. Uzmandan yardım almanız sizin için daha önemli olacaktır.
Kripto Madenciliğinde Soğutma Önemli
Kurduğunuz sistemi tam performansta çalıştırmak istemenizle beraber ısınma problemleriyle karşılacaksınız. Burada bulunan ortamın soğuk, hava alan ve tozdan uzak bir konumda olması gelirimiz ve güvenliğimiz için önemlidir. Donanımınızın ısı dengesi gelirinizi dahi etkilemektedir. Isınan donanımlar performanslarını düşürerek hayatta kalmaya çalışırlar, eğer sizler onları bu konuda desteklerseniz size güç ve performans sunacaklardır. Tabi soğutma sisteminizi kurarken enerji giderinizi de hesaba katmalısınız.
Kripto Madencilik Gelirimi Nasıl Hesaplayabilirim?
Kripto madenciliği projenizi değerlendirirken aylık size sunduğu coin miktarı – enerji giderinizi hesaplamalısınız. Bu durumda ortaya çıkan değer sizin düzenli geliriniz haline dönüşecektir. Tabi donanıma ayırdığınız bütçeyi hesaba katarak amorti süreniz ve kara geçme sürenizi de hesaplamayı unutmayın. Ayrıca yapmayı düşündüğünüz madenciliği daha önceden yapan kişilerden yardım olabilirsiniz.
Kripto Madenciliğinde İyi Proje Ne Kadar Sürede Amorti Eder
Burada seçtiğiniz projeye bağlı olarak değişmektedir. Projeyi; güvenli, değişkenliği az sağlam seçmişseniz amorti süreniz uzun kar şansınız daha yüksek olur. Ayrıca henüz çekirdek bir proje ise ve siz bu durumu önceden farketmişseniz karınız oldukça yüksek olacaktır. Çekirdek projelerin akibeti henüz belli olmadığından kazdığınız değer bir anda dibe vurabilir.
İlginizi Çekebilir : https://www.egitimpsikoloji.com/iskur-egitim-meslek-sahibi-olma/
https://www.bloomberght.com/bitcoin-madenciligi-krlilik-krizi-mi-yasiyor-2297311
https://www.ekonomist.com.tr/encyclopedia/kripto-para-madenciligi-mining-nedir-nasil-yapilir
[…] Kripto Madenciliği Eğitimi […]