İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kolik Bebek Nedir?

Yazımızda kolik bebek nedir ? sorusunun cevabını sizlerle beraber arayacağız. Bu yazıda sadece dergi, makale ve birincil kitaplardan yararlanılmıştır. Yazının sonunda kaynakların tümüne ulaşıp daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kolik bebek nedir?
Kolik Bebek nedir? egitimpsikoloji.com

Kolik Bebek Nedir?

Uzun süreli huzursuzluk çeken bebeklere “Kolik Bebek” adı veriyoruz. Bu bebekler oldukça sağlıklıdır. Hatta bu huzursuzluk onların sağlıklı olduğunada işarettir. Ancak uzun süreli ağlama nöbetleri ebeveynleri tedirgin etmektedir. Özellikle anneler, bebeğinin bir ihtiyacı olduğu ancak anlayamadığı endişesine kapılabilir. Ancak durum gayet normaldir ve kısa bir zaman sonra her şey normale dönecektir.

Kolik Bebek Nasıl Olunur?

Bebekler doğduklarından 6 hafta sonraya kadar giderek artan kolikleşme görülür. Kolik bebek nasıl olunur sorusunun cevabı kolik bebek olunmaz kolik bebek doğulur diyebiliriz. Ancak bu kolikleşme 6. hafta zirve yapıp her geçen gün giderek azalmaktadır. Tabi bu dönemde destek almakta da fayda var. Özellikle 3 ile 6 ay arasında değişen sürede herhangi bir azalma olmuyorsa profesyonel bir destek almanız bakıcı adına da faydalı olacaktır.

Bebeğin sindirim sistemi, beslenme düzeni, geğirme nöbeti, alerjisi veya migreni gibi çeşitli nedenler kolikliği tetikleyebilir. Asıl sorunda buradan başlar. Acaba neden ağlıyor? sorusu anne ve babaları tedirgin etmektedir.

Kolik Bebek Nasıl Sakinleşir ?

Unutmayın bebeğiniz sizden beslenir. Sizin yediğiniz besinler direk bebeğinizin psikolojisini etkilemektedir. Bu dönemde sizlerin de oldukça sağlıklı besinler tüketmeniz doğrudan bebeğinizi etkileyecektir. Özellikle gluten ve süt ürünlerinden uzak durmanız siz ve bebeğiniz için sağlıklı olacaktır.

Bebeğinizin sindirim sistemini bu dönemde oldukça rahatlatmalıyız. Bebek ne aç ne de tıka basa tok olmalı. Öğünler arasındaki süre makasını biraz açmamız sindirim sistemini bir nebze rahatlatacaktır.

Annelik içgüdüsüyle sarılma ihtiyacı duyabilirsiniz ancak uzmanlar bundan uzak durulmasında hem fikir. Ağlama nöbeti geçiren bir bebek farklı bir noktaya yatırılarak uyutulmalıdır. Ancak sizin varlığını hissedecek ritmik sallamalar yapmanızda fayda var.

Bitki çaylarını denemelisiniz. Yetişkinler olarak çoğu zaman başvurduğumuz bu metod bebeklerin sakinleşmesi içinde oldukça etkili. Hatta masaj seven bebekler bile oldukça fazla.

Emzirmek bebeğinizi sakinleştirecektir. Ancak bu sık sık olduğu zaman gaz yaparak bebeğinizi gergin hale getirebilir. Bu sizin jokeriniz olmalı.

Geceleri huzursuz olan bebekler, gündüz sık sık uyandırılmalıdır. Geceleri daha gergin olan bebekler, gündüzleri uyutulmayarak geceleri uyuyarak geçirmesi sağlanabilir.

Kolik Bebekler Ne Zaman Düzelir?

Aslında bu gerginliğin muhakkak bir sonu var ancak bu uzun süreli huzursuzluğun tamamen ortadan kalkması beklenmemeli. Evet 3 ile 6 ay arasında büyük ölçüde dengeye ulaşacak olan bu bebeklerin hayatından “huzursuzluğu” tamamen çıkarması beklenmemelidir. Bebeklerin yüzde 20’sinde görülen bu durum kendiliğinden dengeye ulaşacaktır.

Kolik Bebek Tedavisi Var Mıdır?

Öncelikle tedavi olabilmesi için bir hastalık olması gerekir. Ancak kolik bebek “hastalığın” aksine gayet normal ve beklenen bir durumdur. Bu yüzden tedavi demek pek doğru olmaz. Ancak kolikliğin hafif geçmesi için yapabileceğimiz bazı şeyler var.

Kolik Bebek Nasıl Uyutulur?

Kolik bebeğinizin uyku düzenini sağlaması oldukça zordur. Ancak daha önce denenmiş bazı yöntemler bu konuda bazı ebeveynlere yarar sağlamıştır.

Örneğin bebeğinizin yanında gürültülü bir alet çalıştırmak bazı bebeklerin kaygılarını azaltmaktadır. Emzik kullanımı ya da emzirme durumunda da bebeklerin sakinleştiği gözlemlenmiştir. Uyku düzeni için bebeğin uyku saati hesaplanmalı ve en gergin olduğu saatler saptanmalıdır. Bu şekilde diğer saatler uyanık tutularak o saatler arasında uyuması sağlanabilir. Bebeğinizin baş kısmını yukarıda tutmak, yatay pozisyonda emzirilmemesi de önemlidir. Bebeğinizin hoşlandığı bölgelerden masaj yapabilirsiniz bu bebeği rahatlatacaktır. Kolik bebekler ortam yabancılaştıkça daha tedirgin hale gelebilirler. Ortamda bulunan kişi sayısı mümkünse çok artmamalı. Bakıcı değişimleri bebekleri rahatlacaktır. Arada sırada annenize, babanıza, kardeşinize, arkadaşınıza bebeğinizi bırakabilirsiniz. Bu hem sizi hem de bebeği rahatlatabilir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mission News Theme by Compete Themes.