Bu yazımızda İŞKUR eğitim -leriyle meslek sahibi olma konusuna değineceğiz. İşsizliğin her geçen gün arttığı ülkemiz şartlarında, kalifiye eleman sıkıntısı oldukça fazla. İş verenlerin en büyük problemlerinden biri, bulunduğu sektörde çalışacak işi bilen, eğitimlerini tamamlamış, tecrübeli kişilere ulaşamamakken, iş arayanların sorunu ise iş verenlerin beklentileri ve aradığı şartlar.
Yazının bundan sonrasında İŞKUR aracılığıyla iş bulmanın, eğitim almanın ve bunları yaparken izlememiz gereken adımları, İŞKUR e şube kullanımı, İŞKUR iş ilanlarını nereden duyurduğunu, kayıtların ne zaman açıldığını, eğitimlerin ne kadar sürdüğünü, e devletten İŞKUR kaydının nasıl yapılacağını öğrenmeye çalışacağız. Öncelikle İŞKUR işverenlere neler sunuyor da bu kimseler insanları işe alıyor onları bilmemizde fayda var.
İŞKUR İş-İşçi Arama Motoru
Var olan bir mesleğiniz var ise İŞKUR iş arama motoru ile, bulunduğunuz şehri seçerek var olan ilanlara ulaşabilir, alanınızda İŞKUR tarafından işinize yerleştirilebilirsiniz. Hemen başvurmak için TIKLAYINIZ
İŞKUR işverenlere ve iş arayanlara destek amacıyla kurulmuş bir devlet kurumudur. 3 alanda hizmet vermeye çalışmaktadır. Bunlar ;
– İŞKUR İşbaşı Programı
– İŞKUR Meslek Edindirme Kursları
– İŞKUR Toplum Yararına Programlar
yazımızın devamında bu üç alanı ele alarak, iş verenlerin ve iş arayanların neler yapması gerektiğinden ve yararlanabileceği avantajlardan bahsedeceğiz.
A) İŞKUR İşbaşı Eğitim Programları
Basitçe iş veren ve işçi arasındaki bağlantıyı kurma, iş verenin işçiyi eğitim sürecindeki maddi yükünü hafifletme ve işçinin meslek öğrenirken kazanç sağlamasını amaçlayan bir program.
İş verenlerin bu eğitim programından yararlanabilmesi için :
– En az iki sigortalı çalışanı bulunmalı
– Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmamış olmalı
-Ücret garanti fonundan yararlanmamış olmalı.
İşbaşı Eğitim Programı Süresi :
– Günde 5 – 8 saat haftada 6 gün toplamda 45 saati geçmeyecek şekilde düzenlenebilir.
– Bilişim ve imalat sektörü 6 ay , muhabirlik 9 ay ve diğer sektörlerde maksimum 3 ay süre yararlanılabilir.
İşbaşı Eğitim Programı Neleri Kapsıyor? Ne kadar ücret alabiliriz?
– Bu Programa kayıt olan çalışanlara İŞKUR işveren yerine, günlük olarak 89,4 TL ücret öder.Ancak bu para öğrenciyse 67,05, işsizlik ödeneği alıyorsa 44,7 TL ile sınırlandırılmıştır.
– Bu ücret bazı projelerde daha da artmıştır. Özellikle kadınların iş gücüne katılımının teşvik edilmesiyle alakalı (İşte Anne Projesi gibi), ya da geleceğin meslekleri olarak geçen mesleklerde günlük 95-100 TL arası ücret ödenmektedir.
– Bakım mesleğini edinenlere ise sabit 400 TL aylık ücret ödenmektedir.
– Ayrıca iş kazası, sağlık sigortası ve meslek hastalığı sigorta kapsamlarından da süre boyunca yararlanılabilir.
İşbaşı Programına Nasıl Başvurulur ?
Öncelikle ilk yapmanız gereken ilk adım kayıt olmanız. Eğer iş arayıp da İŞKUR kaydınız yok ise TÜİK verilerinde işiniz var olarak görülüyor.
Buraya tıklayarak : https://esube.iskur.gov.tr/ Kayıt ol butonuna tıklayarak kaydınızı ücretsiz bir şekilde oluşturun.
Burada bilgilerinizi doldururken eğitim durumunuzu, kişisel bilgilerinizi, tecrübelerinizi (yoksa yazmayın sorun değil.), hedeflerinizi kesinlikle açık ve doğru bir şekilde yazınız. Özel sektörün aksine İŞKUR tecrübesiz işe başlamanın ilk adımıdır. Özel sektörde iş veren hiç iş bilmeyen bir kişiyi direk işe alıp aylarca ona hem iş öğretip hem de para vermeyi hiç sevmez. Ancak burada İŞKUR bu ücreti kendinin karşılayacağını söylediği için tecrübeniz yoksa bile iş bulabileceğinizi bilerek, muhakkak İŞKUR kaydınızı oluşturmanızı tavsiye ederiz.
Özel Durumlar, İŞKUR’ da Avantajlılar
Eğer bedensel veya zihinsel bir engeliniz varsa, terör saldırılarında yararlanmış biriyseniz İŞKUR’da bir avantajınız olduğunu söyleyebiliriz. Gerekli belge ve raporları İŞKUR web sitesine bağlanarak gerekli EK belgeleri doldurup, durumunuzu raporlandırdığınızda bu işlemi bitirmiş olursunuz.
B) İŞKUR Meslek Eğitim Kursları
İŞKUR’da kayıtlı bir vatandaş, iki yol ile iş bulabilmektedir. Bunlardan ilkinden zaten bahsettik. Direk iş başı yaparak belli bir süre işvereniniz yerine İŞKUR tarafından yatan maaşınızla bir meslek sahibi olabiliyordunuz.
İkinci bir yol ise Meslek Eğitim Kurslarıdır. Yazımızın bundan sonraki kısmında İŞKUR Meslek Eğitim Kursları ile ilgili bilgiler olacaktır.
Bu meslek kurslarını okul olarak düşünebilirsiniz. Ancak okullara ücret ödemiyor aksine okuldan ücret alıyorsunuz. Eğer herhangi bir iş tecrübeniz yok ise, ülkeye katma değer katacak işleri İŞKUR sizler için araştırıp, ekiplerini oluşturup sizleri o alanda eğitmeye başlıyor. Üstelik bunun için size günlük para ödüyor. Özellikle İŞKUR bu eğitim programlarını bazen bir sınıf ortamında, bazen online, bazen ise direk bir işverenin yanına yerleştirerek yapıyor. Günlük alabileceğiniz ücret ise değişkenlik göstererek en fazla 75TL olarak sınırlandırılmış.
Ayrıca : https://www.egitimpsikoloji.com/yurt-disi-ascilik-egitimi-egitim-veren-okullar/
İlk yorum yapan siz olun